TΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Laser Διόρθωση Διαθλαστικών Ανωμαλιών

Επαναστατική μέθοδος διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Ένα νέο όπλο στα χέρια των οφθαλμιάτρων, που έρχεται να συμβάλει στην κατάργηση των ανοιχτών αιματηρών χειρουργικών επεμβάσεων.

Με τον όρο διαθλαστική χειρουργική εννοούμε ένα σύνολο επεμβάσεων γρήγορων απλών ανώδυνων, με σκοπό τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό. Στη διαθλαστική χειρουργική υπάρχουν διάφορες τεχνικές διόρθωσης. Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή, όπως η ηλικία, το διαθλαστικό σφάλμα (ο βαθμός), ο τύπος της διαθλαστικής ανωμαλίας, η κατάσταση του οφθαλμού. Σε ορισμένες τεχνικές η επέμβαση γίνεται με Laser, σε άλλες με τομές, και σε άλλες με ενδοφακούς ή με συνδυασμό επεμβάσεων. Το αποτέλεσμα της διαθλαστικής χειρουργικής είναι συνήθως το επιθυμητό και ο ασθενής μπορεί μετά από μια επέμβαση λίγων λεπτών να ζήσει αποδεσμευμένος από γυαλιά ή φακούς επαφής.

Οι διορθωτικές οφθαλμολογικές επεμβάσεις με Laser έχουν να κάνουν με την ευκρίνεια της όρασης η οποία εξαρτάται εν μέρει από την απόσταση μεταξύ των χιτώνων, κερατοειδούς και αμφ/δούς, καθώς και από το σχήμα του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι η διάφανη μεμβράνη στα μπροστινά μόρια του οφθαλμού. Με την εφαρμογή Laser οι γιατροί διορθώνουν τα προβλήματα μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού μέσα σε λίγα λεπτά και χαρίζουν στον ασθενή μια ζωή… χωρίς γυαλιά.

Σε ένα μάτι χωρίς διαθλαστικές ανωμαλίες η εικόνα εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, όπως ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής εστιάζει την εικόνα επάνω στο φιλμ. Εάν η απόσταση μεταξύ των δυο χιτώνων δεν είναι η σωστή ή ο κερατοειδής δεν έχει το κατάλληλο σχήμα, η εικόνα προβάλλεται μπροστά ή πίσω από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα η όραση να είναι θολή.

Οι κυριότερες διαθλαστικές ανωμαλίες οι οποίες θεραπεύονται με το Excimer Laser είναι: η μυωπία όπου οι ακτίνες του φωτός από τα μακρινά αντικείμενα εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα η όραση να είναι θολή. Η υπερμετρωπία όπου οι ακτίνες εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα και πάλι η όραση να είναι θολή. Τέλος, ο αστιγματισμός όπου τα κοντινά και μακρινά αντικείμενα εμφανίζονται παραμορφωμένα. Με τη βοήθεια των φακών (γυαλιών ή επαφής) οι φωτεινές ακτίνες αλλάζουν κατεύθυνση (διαθλώνται) και εστιάζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή. Με τη διαθλαστική χειρουργική, όμως, αναδιαμορφώνεται η ίδια η επιφάνεια του κερατοειδούς, ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή εστίαση του φωτός χωρίς τη χρήση γυαλιών ή φακών.

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα των Lasers επιτυγχάνεται με την αφαίρεση ιστού του κερατοειδούς, σε τρόπο ώστε ανάλογα της περίπτωσης (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία) να παρουσιάζεται κατάλληλη μορφοποίηση του σχήματος του κερατοειδούς, που όπως είναι λογικό έχει αποτέλεσμα στη μεταβολή της διαθλάσεως. Η διαθλαστική χειρουργική δηλαδή με διάφορες μεθόδους αλλάζει την καμπυλότητα της επιφάνειας του ματιού ή τις οπτικές ιδιότητες του φακού του ματιού και βελτιώνει την όραση.

Η εφαρμογή της ακτινοβολίας γίνεται κατά παλμούς, κατά ώσεις. Σε κάθε ώση αφαιρείται λιγότερο από ένα μ (μικρό του χιλιοστού) τεμάχιο ιστού, με τελικό αποτέλεσμα την αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς χωρίς να προκαλείται μεγάλη ουλή ή υπερβολική θόλωση του κερατοειδούς. Είναι δηλαδή μέθοδος φωτοαφαιρέσεως. Το excimer Laser σμιλεύει την πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού (πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς), χρησιμοποιώντας οπτ. ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος (193mm). Αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα να μεταφέρει μόνιμα επάνω στον κερατοειδή το φακό των γυαλιών που θα έπρεπε να φορά ο υποψήφιος, ώστε να έχει πλήρη όραση. Το laser επιδρά σε βάθος ιστού που αντιστοιχεί στο 2-12% του πάχους του κερατοειδούς χωρίς να επιδρά σε παρακείμενο ιστό, οφθαλμολογικό ή άλλο και χωρίς να επηρεάζει την ανθεκτικότητα του βολβού.

Η επέμβαση διαρκεί 8-15 λεπτά. Δεν χρειάζεται παρά μόνο τοπική αναισθησία με σταγόνες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Δεν χρειάζεται να καλυφθούν τα μάτια μετά την επέμβαση. Η όραση είναι ελαφρώς θολή μετά την επέμβαση, αλλά επιτρέπει να κινείται ο ασθενής στο χώρο και να εξυπηρετεί της βασικές του ανάγκες. Ο χρόνος πλήρους επαναδραστηριοποίησης ποικίλει αναλόγως του τύπου της επέμβασης και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Υπολογίζουμε 2-5 ημέρες για σταδιακή επιστροφή στην εργασία. Η ζωή χωρίς γυαλιά αρχίζει αμέσως μετά την επέμβαση. Βέβαια για τους επόμενους 6 μήνες η διάθλαση πιθανόν να έχει μικρές διακυμάνσεις έως ότου τελικά σταθεροποιηθεί.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει κάποιος σε διαθλαστική επέμβαση είναι να έχει σταθεροποιηθεί η διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, αστιγματισμός κ.λπ.) και το μάτι να είναι κατά τα άλλα υγιές.


Οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει να τους αντικαταστήσουν με γυαλιά για ένα μικρό διάστημα προ της επέμβασης.

image-175393-37044946.jpg?1469170917006

Ο προεγχειρητικός έλεγχος των ματιών είναι απαραίτητος και εξασφαλίζει ότι τα μάτια είναι υγιή και ελεύθερα από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις, όπως επιπεφυκίτιδες, αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς, κερατικές ουλές, ξηροφθαλμία, κερατόκωνο και άλλες παθήσεις, μέσω ειδικών μηχανημάτων. Τα πορίσματα των εξετάσεων καταγράφονται με ακρίβεια και χρησιμοποιούνται για να αποφασίσει ο γιατρός ποια από τις μεθόδους της διαθλαστικής χειρουργικής είναι καταλληλότερη. Η επέμβαση μπορεί να γίνει την ίδια ή την επόμενη μέρα και είναι ανώδυνη.
Το κόστος της επέμβασης διαφοροποιείται ανάλογα με τη διαθλαστική τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί. Σίγουρα όμως, η διαθλαστική χειρουργική είναι πιο συμφέρουσα από το κόστος γυαλιών ή φακών επαφής. Στα πλεονεκτήματα επίσης είναι η απελευθέρωση από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις (σπορ, διασκεδάσεις κ.ά.), χωρίς τα μειονεκτήματα των διορθωτικών γυαλιών, ευκαιρίες επαγγελματικές -ειδικά επαγγέλματα- (στρατός, οδήγηση κ.ά.). Τέλος δυνατότητα να βλέπουμε το ξυπνητήρι το πρωί ή το ποιος χτυπά την πόρτα, καθώς και πολλά ακόμη που εξαρτώνται από τις προσωπικές ανάγκες του καθενός.

Λίγα λόγια για τις τεχνικές της διαθλαστικής χειρουργικής.

Οι επικρατέστερες είναι: Μέθοδος Lasik (Laser in situkeratosmileusis) είναι αποτελεσματική στη διόρθωση μέσου και υψηλού βαθμού μυωπίας με ή χωρίς αστιγματισμό. Είναι συνδυασμός μικροεπέμβασης με laser. Ανασηκώνεται ένα μικρό τμήμα του κερατοειδούς, η δέσμη λέιζερ αναδιαμορφώνει ένα πολύ λεπτό στρώμα του κερατοειδούς, και κατόπιν, επαναφέρεται και συγκρατείται στην αρχική του θέση χωρίς ράμματα.

μέθοδος PRK για τη διόρθωση μικρών βαθμών μυωπίας, με ή χωρίς αστιγματισμό. Η δέσμη λέιζερ διαμορφώνει την επιφάνεια του κερατοειδούς, ώστε τα αντικείμενα να εστιάζονται πλέον πάνω στον αμφιβληστροειδή, βελτιώνοντας την καθαρότητα της εικόνας. Στη συνέχεια τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής στον κερατοειδή μέχρι την επούλωση του επιθηλίου, η οποία διαρκεί τρεις με πέντε μέρες.

Η πιο πρόσφατη μέθοδος είναι η epilasik (από τη λέξη «επιπολής» και τη «Lasik»). Διαχωρίζεται άθικτη η ανώτερη μεμβράνη του κερατοειδή δηλ. το επιθήλιο και κατόπιν εφαρμόζεται το λέιζερ στον κερατοειδή. Στην συνέχεια επανατοποθετείται το επιθήλιο. Έτσι εξασφαλίζεται η ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης και η ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων (φωτοφοβία, καύσος) των ασθενών, τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες μετά την επέμβαση.

Κλείνοντας το αφιέρωμα αυτό στην σύγχρονη οφθαλμολογία, λίγα λόγια για τα διλήμματα που πιθανόν υπάρχουν. Συχνά γίνεται λόγος αν η διόρθωση είναι μόνιμη. Βάσει αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών, η διαθλαστική διόρθωση είναι μόνιμη εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η όραση μπορεί να αλλάξει, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται συμπληρωματική διόρθωση.

Όσον αφορά στους κινδύνους και τα ρίσκα θα λέγαμε ότι οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών είναι μηδαμινές.

Με την πάροδο του χρόνου οι αρχικές επιπλοκές που είχαν παρουσιαστεί γίνονται όλο και πιο σπάνιες, ώστε σήμερα μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης από φακούς επαφής είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες επιπλοκής, κατά τις διαθλαστικές επεμβάσεις. Υπάρχει πιθανότητα, σε μικρή ομάδα ανθρώπων να παραμείνει ορισμένη μυωπία ή υπερμετρωπία μετά την επέμβαση, αλλά σε μετρήσεις λιγότερες του ± 1 βαθμού. Οι βαθμοί αυτοί δεν θα σας είναι εμπόδιο στο να κινείστε χωρίς γυαλιά ή φακούς και θα μπορούσατε να περάσετε εξετάσεις οδήγησης χωρίς γυαλιά. Αυτά τα δέκατα μυωπίας ή υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού παραμένουν όταν το μάτι αντιδράσει διαφορετικά από ό,τι αναμενόταν στις ακτίνες  LASER. Εάν για κάποιο λόγο, μετά την επέμβαση παραμείνει διαθλαστική ανωμαλία πέραν του ενός βαθμού, η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί μέχρι και 6 μήνες μετά χωρίς κόστος.

Αν λοιπόν είστε πάνω από 18 ετών, δεν έχετε χρόνιες παθήσεις στον αμφιβληστροειδή ή κερατοειδή χιτώνα του ματιού, ή άλλη ασθένεια του οφθαλμού, έχετε πάνω από ένα βαθμό μυωπίας / υπερμετρωπίας / αστιγματισμού και η διαθλαστική σας ανωμαλία είναι σταθερή για τουλάχιστον 1 χρόνο, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την ολιγόλεπτη επέμβαση με λέιζερ, που σας εισάγει σε ένα κόσμο χωρίς γυαλιά σε ελάχιστα λεπτά, ανώδυνα και αναίμακτα.